Anknytning

Mönster kring din anknytning

Våra anknytningsmönster kan vara bland det mest betydelsefulla att utforska för att utveckla nära och hälsosamma relationer.


Dessa mönster kan aktiveras på olika sätt i våra mellanmänskliga relationer oavsett relation och fas i livet. Lär dig mer om din anknytning tillsammans med en expert för att stärka dina nära relationer och den allra viktigaste - relationen med dig.

Vad är anknytning?

Anknytning handlar till stor del om den trygghet som fanns, eller inte fanns, som barn. Tryggheten i att våga upptäcka och utforska sin omvärld i syfte att lära sig mer om sig själv och andra.


Bra anknytning?

En bra anknytning skapas som barn och handlar om känslan att känna sig förstådd, skyddad och trygg tillsammans med en vuxen i en nära relation. Viktiga delar för att skapa ett tryggt anknytningsmönster sker vid exempelvis tröst, fysisk närhet, stöd och uppmuntran.


Vår anknytning aktiveras i nära relationer.

Från barndomen och uppåt skapas olika anknytningsmönster som påverkar vår utveckling och mönster i nära relationer.


Merparten har trygg anknytning men en stor andel har mer eller mindre delar av otrygg, otrygg undvikande anknytning, ambivalent anknytning eller desorienterad anknytning. Dessa kan aktiveras på olika sätt beroende på vilka personer vi möter.

Ta stöd av en trygg terapeut

Jag har lång erfarenhet av att möta och stötta människor i kris, trauma och existentiella livshändelser. En stor del av mitt yrkesliv har jag arbetat med anhöriga och medberoende på olika sätt. Jag har även arbetat med Familjebaserad terapi (FBT) där familjedynamik, anknytning och roller är viktiga aspekter. Mitt hjärta klappar för barns utveckling, anknytning och föräldraskap.

Anknytningsbaserad terapi


I denna form av psykoterapi sker reflektion kring sina tidigare anknytningsmönster kopplade till känsloreaktioner inom nuvarande relationer, såsom med sitt barn, familjemedlem eller partner. Läs mer om psykoterapi och anknytningsbaserad terapi.


Utforska din anknytning ihop med en expert

Sanne Klasén, AFT-terapeut, Socionom, Specialiserad på känslofobi, självkänsla och anknytning.


"Jag har arbetat med människor i över tio år som befunnit sig i kriser och mått dåligt på olika sätt. En av de största lärdomarna jag fått genom mitt arbete är att förändring sker när vi vill ha förändring och är motiverade att skapa förändring.


Jag är tacksam för att få arbeta med människor som är så modiga att titta inåt och jobba för den förändringen i sig själva. Psykoterapi är för mig nästan magiskt utifrån vilka resultat som jag sett, men samtidigt är det ju just inte det - utan det sker ju utifrån evidensbaserade metoder baserade på modern psykologi!"


Kära Barn 2.0

Barnmorskan, sjuksköterskan och psykoterapeuten Louise Hallin driver podden Kära Barn 2.0. En podd som handlar om barns behov och föräldrars möjligheter. Ställ din fråga du vill få svar på här nedan – och lyssna in podden.

 

Med sitt genuina intresse för barns utvecklingspsykologi och föräldrars situation delar Louise med sig av vetenskapen och de beprövade tricksen för hälsosamma relationer. Heja Kära Barn 2.0.

Utforska mer kring din anknytning

Vi finns här redo att bry ohm

Förklok förälder

Alexandra Nord, föräldracoach berättar kring denna fina bok:


Alla föräldrar behöver råd och hjälp av andra, framförallt när det gäller saker vi inte själva kan eller erfarit förut. Inget kan ersätta en läkares kunskap eller barnmorskans goda råd. Samtidigt har alla föräldrar också en viss inneboende kunskap. Kalla det sunt förnuft, eller intuition, instinkt. Med åren får alla föräldrar också erfarenhet och en helt unik kunskap om just sitt eller sina barn.


Boken hjälper dig fundera över allt du redan kan och vad som är viktigt för dig som förälder. Den hjälper dig vara förklok istället för efterklok.


Denna bok hjälper dig stänga av ”autopiloten” och verkligen utforska vad som är viktigt för dig i ditt föräldraskap. Den hjälper dig ta sikte på de stora frågorna om varför du gör som du gör, och hur du egentligen vill ha det.


Relationen du har till ditt barn består, oavsett din eller ditt barns ålder. Det är inte sant att barnen inte behöver dig bara för att de är vuxna, de behöver dig bara på ett annat sätt. Du har alla möjligheter att förnya och utveckla ditt föräldraskap och ha nära relation till dina barn som består över åren.

Bryohm kurerat