Både oro och ångest är i grunden känslor som är till för att skydda oss mot situationer som inte är bra för oss. Ångest är något vi behöver lära oss att hantera och till och med kan dra nytta av längs vägen.
Ångest är en kraftigare oroskänsla som oftast är svårare att kontrollera. Kanske känns det som ständigt eller återkommande fladder i magen eller ren och skär full panik?
Både oro och ångest är i grunden känslor som är till för att hjälpa oss, såsom att skydda oss mot situationer som inte är bra för oss. Ångest är därmed något vi behöver lära oss att hantera och till och med kan dra nytta av längs vägen, för att hitta mer gynnsamma lösningar, så länge den inte skadar eller tar över fullständigt.
Oro och ångest är väldigt vanligt och högst normalt. Var 3:e kvinna och var 5:e man drabbas någon gång i livet av ångestsyndrom i någon form enligt hjärnfonden så du är långt ifrån ensam.
Några av de vanligaste symtomen vid ångest är: yrsel, svettningar, hjärtklappning, darrningar, skakningar, overklighetskänslor, andningssvårigheter och tankar som är svåra att kontrollera.
Det finns olika typer av ångest. Ångesten kan komma upp vid specifika tillfällen som är kopplade till en situation, som en stark oro inför en situation eller en obefogad oro under en längre tid oavsett situation.
Vanligaste typerna är:
Källa: Mindler
När känslorna blir för starka, begränsar oss eller får konsekvenser för oss finns det fin hjälp att få och bra trix att ha nära till hands för att hjälpa sig själv när det händer.
Hjälpsamma vägar att ta till för att lättare kunna förhålla och hantera dig till din ångest genom meditation, yoga, självmedkänsla, skrivterapi och lugnande övningar via din andning.
För att djupare kartlägga och avhjälpa finns fint stöd att få tillsammans med en specialist inom exempelvis psykoterapi, compassionfokuserad terapi, högkänslighetsterapi
Quick fix - när du känner dig ångestfylld:
Källa: Psykologstudion via psykolog Åza Jonsson
"Jag har arbetat med människor i över tio år som befunnit sig i kriser och mått dåligt på olika sätt. En av de största lärdomarna jag fått genom mitt arbete är att förändring sker när vi vill ha förändring och är motiverade att skapa förändring. Jag är tacksam för att få arbeta med människor som är så modiga att titta inåt och jobba för den förändringen i sig själva. Psykoterapi är för mig nästan magiskt utifrån vilka resultat som jag sett, men samtidigt är det ju just inte det - utan det sker ju utifrån evidensbaserade metoder baserade på modern psykologi!"
Sanne Klasén, AFT-terapeut, Socionom, Specialiserad på känslofobi, självkänsla och anknytning.