Sov så gott. God natt! Sov dig till en bättre dag. Sov på saken. Fraser som kan vara lika provocerande som underbart sköna. Gör sömnen drömmig med bättre sömnhälsa.
Sömnen, ett av våra bästa signalvärden för hur vi mår.
Utan bra sömn fungerar vi inte som vi ska. Hjärnan och kroppen behöver återhämtning och sömnen, speciellt den viktiga djupsömnen, aktiverar kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas.
Sömnen kan bli din bästa vän igen om ni skulle vara osams. Bråkar sömnen rejält med dig kan det vara klokt att stanna upp och verkligen gå till botten kring det som gör att du inte riktigt kommer till ro.
BACK 2 BASIC
Oavsett var du befinner dig på sömnskalan kommer här några hederliga grundliga hacks om du vill ge kärlek till din sömnhälsa.
1. Följ kroppsklockan. Försök att sov på tider som passar din kroppsklocka. Fungerar du bäst som morgon- eller kvällsmänniska i förhållande till den livsfas du befinner dig i?
2. Vistas i dagsljus. Vill du somna tidigare på kvällen, är det bäst att få dagsljuset före lunchtid. Om du vill vara uppe längre på kvällen, försök att få dagsljuset senare på eftermiddagen.
3. Regelbundenhet är ditt mantra. Gå upp samma tid varje morgon så hjälper du att ställa in din naturliga kroppsklocka. Ställ klockan även för tiden när du ska lägga dig!
4. Ligga lagom mycket i sängen. Människan (vuxen) är gjord för att sova mellan 6-9 h per dygn. Utforska hur länge du behöver sova för att må som bäst.
5. Korta sömnen. Kroppen strävar efter balans mellan vakenhet och sömn. Har du sovit länge en natt, eller tagit en tupplur kan du välja att sova lite för kort varje natt i en vecka, så kommer din rent fysiska sömndrift att vara starkare och du kommer automatiskt sova djupare in mot djupsömnen som är den viktigaste då återhämtningen för kropp och hjärna är som störst.
6. Avslappnad kropp och sinne. Att vara avslappnad är en förutsättning för god sömn. Är du spänd, uppvarvad eller stressad är det svårt att somna. Lär dig mer kring din andning för att komma till ro och skriv gärna av dig om du har orostankar. Det du skrivit får också ligga och vila under natten.
7. Rörelse. Aktivitet under dagtid bidrar till bättre sömn. Minst 30 min/dag. Kom ihåg att inte vara för aktiv nära läggdags.
8. Inga gifter i kroppen. Koffein och alkohol är inte dina vänner för bra sömn. Prova att vara utan detta en tid för att se hur det ger dig bättre sömnkvalité.
9. Svalt och mörkt i rummet. Sömnhygienens största klassiker, ett mörkt, tyst och svalt sovrum är ingen klyscha. Mörkret triggar också hjärnan att bilda melatonin, hormonet som hjälper oss att sova.
10. Dumpa skärmen i tid. Det blå ljuset i skärmarna hindrar produktionen av sömnhormonet melatonin. Plus att du aktiverar din hjärnaktivitet som håller dig vaken och stimulerad längre.
Källa: Stressforskningsinstitutet