Återhämtningsguiden

Återhämtnings- guiden

Må bra trots stress och press enligt KBT-psykologen Niclas Almen.


Återhämtningsguiden är smaragden för dig som helt enkelt vill må så bra som möjligt, oavsett om du redan har utvecklat svår stress, utmattningsproblem eller vill agera i förebyggande syfte. 


Psykologen och forskaren Niclas Almén är din guide i att göra återhämtning till något du gör med lätthet och automatiskt i vardagen. I boken finner du flera olika vinklar på återhämtning och tips på hur du kan testa olika strategier som passar dig för ökad mental och fysisk pigghet.


Programmen i boken kan även ge minskad upplevd stress, oro, ångest, nedstämdhet samt förhindra risk för utmattning. 


Boken är också ett bra hjälpmedel för att skapa ett bättre arbetsmiljöarbete för organisationer. Den kan med fördel användas av hälso- och sjukvårdspersonal för att stödja klienter/patienter. 


Återhämta dig i 7 steg

1. Inse att stress kostar energi. Olika situationer kostar olika mycket energi. De situationer som kräver energi av dig behöver följas av att återställa de resurser som förbrukats. Vad som är återhämtning för dig är högst individuellt. Så lär dig vad som är återhämtningseffektivt för just dig.


2. Gör tvärtom. Om du varit aktiv bland människor kan ensamhet ge dig återhämtning. Eller om du varit stillasittande kan rörelse vara något som balanserar upp. Att göra något kontrasterande är effektivt för återhämtning och mer kraft. 


3. Träna på avslappning. En bebis är fenomenal på att växla mellan att vara upp- och nervarvad. Det krävs fokus och träning för att kunna slappna av. En vecka på Bahamas eller ett varmt bad kanske inte är så avslappnande om du inte ger dig utrymme i varva ned både i kropp och sinne. Hitta ditt bästa sätt för att koppla av och träna på det. 


4. Välj positiva utmaningar. Återhämtning är inte bara att vila efter ansträngning utan även genom aktiva beteenden som får dig att må bra, sk ”positiva utmaningar”. Helt enkelt det som ger stimulans, utveckling och glädje. Det kan vara att läsa en givande bok, att börja med något nytt eller lära känna nya människor. Får du några doser positiva utmaningar varje vecka i ditt liv?


5. Värna om din egentid. Känslan kring att man har inflytande över vad man kan göra för att ge sig själv återhämtning är av högvaluta. Hur mycket kan du själv välja vad du gör på din fritid? Om du bara kan göra det som får dig att slappna av i liten dos, finns det någon möjlighet att förändra situationen.


6. Fem gånger återhämtning. En rekommendation är att göra något som kan få dig att slappna av och återhämta dig fem gånger per dag. 1-2 ggr på förmiddagen, 1-2 ggr på eftermiddagen och 1-2 ggr på kvällen. Dina individuella återhämtningsbeteenden bör helst vara spridda över hela dagen. Precis som hur du äter under en dag. Du äter inte allt bara på kvällen utan sprider ut dina intag längs hela dagen. Samma princip gäller för god återhämtning.


7. Praktisera. För att lyckas i praktiken kan du överväga om något av följande kan hjälpa dig:


För återhämtningsdagbok. Det kan hjälpa dig att arbeta systematiskt och långsiktigt. Vad fungerar och vad gör det inte?


Var observant på dina behov. Försök lägga märke till signaler som uppkommer, när du varit stressad/ansträngt dig en längre tid samt när din ork minskar. 


Sätt återhämtning på din dagliga agenda! Acceptera att alla behöver återhämtning om de ska orka och behålla hälsan långsiktigt. Elitidrottare planerar in återhämtning för att kunna träna smart. Vi alla behöver göra det för att vara hållbara


Observera de positiva effekterna. Välj beteenden som har potential att snabbt leda till positiva upplevelser för dig. Då kommer du lättare att lockas till att tillämpa återhämtningsbeteendet i vardagen igen.


Ta hjälp av andra. Vi är sociala varelser och lyckas ofta bäst tillsammans. Var nyfiken på hur andra gör för att återhämta sig och berätta gärna att du prioriterar återhämtning.


Källa: Modern Psykologi/Återhämtningguiden av Niclas Almén


Mer ohm