I många fall handlar våra beteenden kopplat till ett beroende om en flykt från oss själva, där undertryckta känslor ligger bakom.
Lär mer om hjärnans belöningssystem för dig som är i riskzonen, redan där eller som anhörig. Samt ge utrymme för hela dig längs vägen oavsett om du är fast i beroendesjukdom, beroende eller medberoende.
Kronisk förändring
En beroendesjukdom är en förvärvad, kronisk förändring av hjärnans belöningssystem där minnen av de upplevelser som orsakade beroendet lagras. Ett beroende kan uppkomma via en beroendesjukdom eller andra beteenden som liknar en beroendesjukdom.
Kidnappad av belöningssystemet
Det är helt klart utmanande att känna sig kidnappad av sitt egna belöningssystem eller kanske känna sig helt fast i känslorna. Du är långt ifrån ensam om du brottas med beroenden, missbruk, tvångstankar, känslor av skam och skuld eller beteenden som liknar en beroendesjukdom.
Bruk och missbruk av alkohol, narkotika, tobak är bland de vanligaste missbruken som orsakar hälsoproblem. Vanliga missbruk kan även vara: läkemedelsmissbruk, blandmissbruk, internetmissbruk, matmissbruk, sexmissbruk, spelmissbruk, maktmissbruk
Beroenden som kan likna en beroendesjukdom?
Det finns flera andra beteenden som kan likna beroendesjukdom. Enligt hjärnfonden ingår sex- och relationsberoende, shoppingberoende samt arbetsnarkomani in här.
" Det vi nu ser är andra beroenden som innebär ett lika stort lidande för både de drabbade och deras anhöriga. De har samma kliniska egenskaper som substansmissbruk: förlust av kontroll över ditt beteende, psykologiskt beroende, tolerans och abstinens. Det finns så många fördomar kring beroendesjukdomar och de föregås av myter och okunskap kring sjukdomen" Sanna Lundell
Vårt belöningssystems uppgift är att göra de saker som är viktiga för vår överlevnad, såsom när vi äter god mat, tränar, har sex eller annat som är viktigt för vårt välmående. Vid exempelvis konsumtion av alkohol frisätts mer dopamin än vid naturlig stimulering och vårt belöningssystem sätts då lättare ur spel.
”Det farliga är att man i början tror att någon annan/annat ska göra en komplett”
- Nathalia, fri från sitt tidigare beroende
ROCD, relationella tvångsbeteenden, är en rad olika destruktiva beteenden kopplade till relationer. Utmaningarna och de problem som uppkommer kring ROCD är ofta kopplade till erfarenheter och trauman kring övergivenhet och utanförskap. Obehandlat kärleksberoende kan leda till negativa konsekvenser precis som för andra missbruk. Såsom exempelvis depression, ångest, självskadebeteenden och våld.
CSBD, sexuella tvångsbeteenden är ett samlingsbegrepp för destruktiva beteenden kopplade till sex.
Beteendestörningen kännetecknas av mönster som går ut på att kontrollera repetitiva och intensiva sexuella impulser. Symtom som förekommer är repetitiva sexuella aktiviteter som tar en större central del i livet med konsekvenser på sin egna och andras hälsa.
Källa: hjärnfonden
Att gå inåt och stanna upp
Ofta är det svåraste att över huvud taget komma igång och faktiskt ta hjälp och ändra sitt beteende. Det som kan vara helt avgörande är att titta djupare kring känslorna bakom beroendet, tvångstankarna eller missbruket och väcka upp en utökad medvetenhet kring helheten. Det krävs mod och sårbarhet med stora personliga vinster att göra det.
Hjälpsamma vägar, längs vägen;
Mera!
I den här gripande relationsromanen knyts livsöden samman. Samt vänskapsband och relationer skapas och förstörs i fotspåren av missbruk och medberoende.
"Läsningen berör och kan ibland upplevas som ruggig, mycket för att vi vet att livsöden likt dessa i boken ständigt utspelar sig i verkligheten. Men mest framträdande är värmen och kärleken – det sista som överger oss människor är trots allt hoppet om att allt ska sluta lyckligt."
Skriven av socionomen och skribenten Ida Sundén i sitt egna läkande skrivande.